Saturday, October 30, 2010

TART TELUR

Bahan2 intinya..

1 tin susu cair
1 tin susu pekat ( saiz sederhana)
5 biji telor
1 sudu gula
1 sudu teh esin vanilla..

Cara2nya..

Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati..
** blend je tp jgn terlalu lama sbb nanti banyak buih..

Bahan2 kulitnya..

L/Kurang 1/2 kilo tepung pau
1 biji telor
1 buku butter
2 sudu mkn gula ( ada yg suka letak sedikit pewarna kuning.. terpulang la..)

Cara2nya..

pukul telor dgn gula..lepas tu masukan butter dan tepung sikit demi sedikit .
.** agak2la mcm buat adunan kuih raya jgn terlampau lembut @ keras....

Langkah Seterusnya...

masukan adunan dalam acuan , just tekan2 je sampai rata dlm acuan tersebut ...
setelah siap, masukkan inti lebih kurang 3/4 je sbb bila dibakar nanti intinya akan naik..
kemudian bakar... klu tgk dah kuning kulitnya, kira dah masak la tu...boleh la di angkat..
kemudin ketuk2 je tepi acuan bg mudah ianya tertanggal dari acuan..

No comments:

Post a Comment