Saturday, October 30, 2010

CHICKEN CHOP

Bahan-bahan sos ( 4 orang)
5 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
2 sudu butter
50g serbuk brown sos(jenama knorr)
1 liter air
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk chicken stok (jenama knorr)
1/2sudu kecil garam
1/2cwn susu segar
3 biji cendawan butang dihiris

untuk ayam
ayam ikut suke
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada lada sulah

untuk coslow
1/2 potongan kobis
carrot sedikit
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar air gula
1 1/2 sudu jus limau nipis

Cara-cara UNTUK AYAM
gaulkan semua ayam dan perapkan selama 3 jam dan bakar dlm oven pd suhu 200c 10 minit

UNTUK SOS
panaskn periuk
masukkn butter
tumiskan bwg putih apabila sudh naik bau masuk(serbuk brown sos campurkan dgn 1 liter air)
masuk kn brown sos dan kacau sehingga pekat
masuk lada hitam+garam+serbuk chicken stok+cendawan butang gaul kan
last sekali masuk susu segar gaulkan dn tutup api

UNTUK COSLOW campurkan kesemua bahan dan masukkn dlm peti sejuk

No comments:

Post a Comment