Tuesday, February 1, 2011

creammy caremel cheese

Creammy Caremal Cheese

Untuk buat caremal

Bahan A
3/4 cwn gula


Bahan B
250g cream cheese (softened)
6 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tsp vanilla

Cara-cara

untuk caramel..
cairkan gula di atas api kecil, hingga warna bertukar keperangan . Jgn msk terlalu lama..nnt pahit. alihkan dr api dan tuang ke dalam loyang rata2. Biarkan

lapisan cream
-Dalam mangkuk lain, pukul cream cheese hingga lembut.
-Masukkan telur satu demi satu.
-Masukkan pula susu pekat, susu cair dan vanilla. kacau sebati
-Tuang ke dalam loyang yg dah di isi caramel tadi ( guna tapis )
-Masukkan loyang ke dalam loyang lain yg lebih besar/oven tray. Kemudian tuangkan air panas ke dlm loyang yg lebih besar hingga separas 1/2 dari loyang berisi caramel. (kaedah bain marie)
-Panaskan oven pd suhu 175 degree
-Bakar selama 50-60minit, sehingga bahagian tgh caramel tu masak aje.
-biarkan sejuk selama 1 jam dan kemudian simpan dlm peti sejuk semalaman.
-utk keluarkan dr loyang, lalukan pisau sekeliling, lapik dgn pinggan dan terbalikkan.
-Utk mudahkan bahagian caramel tu keluar, bule letak loyang tu dlm air panas/ atas tuala panas skejap. So that, gula tu cair sket n mudah nak kuar

tips: kalau tamau lemak sgt, bule kurangkan cream cheese

No comments:

Post a Comment